Monument Pieter Nieuwland

Gedenksteen voor Pieter Nieuwland


Woensdag 7 oktober is de gedenksteen van de naamgever van onze school, Pieter Nieuwland, onthuld op begraafplaats Rustoord in Diemen. Het initiatief  kwam van stichting Vrienden van de Watergraafsmeer, om de herinnering van deze bijzondere stadgenoot levend te houden. Namens de school waren rector a.i. John Gooijers aanwezig en een hedendaagse Pieter, onze leerling Pieter Ton. Samen met Matthijs Sikkes- van den Berg, wethouder van Diemen, mocht hij het monument onthullen.

Weet jij eigenlijk al wie Pieter Nieuwland precies was?

Zijn bijnaam is ‘het wonderkind van de Watergraafsmeer’ en hij leefde van 1764 tot 1794. Hij is geboren en getogen in dit deel van Amsterdam, zelfs niet zo ver van ons schoolgebouw vandaan. Wij vinden Pieter Nieuwland een voorbeeld voor de leerlingen, omdat hij zoveel heeft gedaan met zijn diverse talenten, in de korte tijd die  hem gegund was. Hij heeft veel bereikt in o.a. de sterrenkunde, natuurkunde, maar ook filosofie en dichtkunst. Dat was niet eenvoudig of vanzelfsprekend voor een jongen van zijn komaf. Een doorzetter dus!