“Het weer van morgen: 20.000 °C”

“Het weer van morgen: 20.000 °C”

Wat voor weer zou het zijn op de planeet Kepler-452b, zo’n 1400 lichtjaren bij ons vandaan? Of op de gigantische gasplaneet KELT-9b?

De leerlingen van Lab (vwo-plus) leerjaar 1 houden zich op dit moment bezig met ‘exoplaneten’: werelden die hun baantjes trekken rond andere sterren dan de zon. Op die verre planeten – waar er inmiddels zo’n 4000 van zijn gevonden – zou best weleens een vorm van leven mogelijk kunnen zijn, al is daar nog geen bewijs voor. Onze leerlingen onderzoeken of dit inderdaad het geval is en hoe dat buitenaardse leven er dan uit zou kunnen zien.

De afgelopen les zijn de leerlingen meer te weten gekomen over het weer op de door hun uitgekozen exoplaneet en op basis van hun bevindingen hebben ze een ‘exo-weerbericht’ gemaakt. Hieronder staan twee zeer goed gelukte voorbeelden (en eh.. als gewone aardbewoner kun je misschien niet alles goed verstaan, maar gelukkig is er ondertiteling).