EXTRA!

We vinden het belangrijk dat je ook buiten het leslokaal leert! Daarom zijn er sportdagen, een cultuurweek, het project Nieuwlander voor ’n ander, verschillende excursies, en ga je op reis in Nederland en in het buitenland. Je kan bij ons jouw talenten ontdekken en laten zien tijdens onze eigen theaterproductie, PNC Live-avonden en het jaarlijkse filmfestival waarbij alle leerlingen een korte film kunnen insturen en kans maken op een Gouden Pieter. Ook organiseren we ieder jaar een paar spetterende schoolfeesten! En elk jaar hebben we nog veel meer activiteiten waar je je voor kan aanmelden.

Fast Lane English


Op het Pieter Nieuwland College kun je kiezen voor het vak ‘Fast Lane English’, een vierjarige opleiding van 2 uur per week. Fast Lane English laat je kennismaken met de Engelstalige wereld. Je leert over de geschiedenis en maakt kennis met de literatuur en cultuur. En in de les wordt zoveel mogelijk Engels gesproken. Bij het succesvol afronden van dit vak krijg je een erkend Cambridge University certificaat.


Extra vak: Film & Media


Bij het vak film & media, dat je in de brugklas krijgt, trainen we je met een kritische blik naar media-uitingen te kijken. Zo krijgt wat je ziet veel meer betekenis en leer je met een bewuste blik naar de wereld om je heen te kijken. Door zelf ook een goede vlog of film te maken, leer je hoe je jezelf goed in beeld en geluid kunt uitdrukken.


Brugklaskamp Texel


Aan het begin van het schooljaar gaan alle eersteklassers op werkweek naar Texel. Het is een driedaagse excursie waarbij de leerlingen elkaar, de mentor en de leerlingmentoren goed leren kennen. We verblijven in een hostel, van waaruit diverse activiteiten worden ondernomen op de fiets. Zo bezoeken we het mooie natuurgebied De Slufter, het gezellige Den Burg en het leerzame openluchtmuseum Kaap Skil in Den Hoorn, waar we van alles leren over de Nederlandse zeevaart en de scheepvaart in de afgelopen eeuwen. Het is een heel actief en leerzaam kamp, waar groepsvorming en gezelligheid centraal staan!


Buitenlandreis 4 havo en 5 vwo


De havo4- en vwo5-leerlingen gaan aan het begin van het schooljaar op reis naar het buitenland. De leerlingen kunnen kiezen uit de volgende bestemmingen: Londen, Parijs, Berlijn of op surfkamp in Bretagne. In de steden verblijven de leerlingen met een klein groepje bij een gastgezin. Zo maken ze ook echt kennis met de cultuur en leefwijze van het land. Daarnaast wordt er een gevarieerd programma aangeboden. Bij het surfkamp staat sportiviteit voorop. Naast het vele surfen wordt er onder andere gewandeld en een kookwedstrijd gehouden. 


Filmfestival


Het Pieter Nieuwland Filmfestival, kent al vele feestelijke edities. Elk jaar kunnen alle leerlingen hun eigen filmpje insturen binnen het gekozen thema. Helden, muziek, de liefde, spanning: alles komt voorbij. De genomineerden worden uitgenodigd voor de glamoureuze uitreiking van de felbegeerde Gouden Pieters. In meerdere categorieën is er een te winnen, maar het draait natuurlijk om die éne: de beste inzending van het jaar!


Mindfulness voor leerlingen

In november 2021 zijn we op het Pieter Nieuwland gestart met een serie mindfulness-lessen voor leerlingen. De doelen die we willen bereiken met deze training zijn:
• concentratie en focus verbeteren
• creatiever zijn
• meer kunnen ontspannen, zowel voor school als persoonlijk
• je gelukkiger voelen
• leren omgaan met de dagelijkse stress en spanningen
• het verhogen van de lichamelijke weerstand

Je kan je hiervoor opgeven bij je mentor.


Nieuwlander voor een ander


Onze hele school zet zich in op verschillende manieren voor het project Nieuwlander voor een ander. De jaarlijkse verkoop van de prachtige kunstkaarten – gemaakt door leerlingen zelf – kan niemand zijn ontgaan. Ook niet te missen zijn de plots zo schone straten rondom de school waar de tweedejaars verantwoordelijk voor zijn. Na lessen over zwerfafval zullen de tweedeklassers gezamenlijk de buurt schoonmaken. Tot slot zijn de kratten voor ‘De Sociale Kruidenier’, door inzet van zowel leerling als personeel, prachtig gevuld! Misschien wel het hoogtepunt is een bezoek aan het verzorgingshuis ‘De Open Hof’. Er worden vele potjes gesjoeld, nagels gelakt, kerstlichtjes versierd, rondjes gewandeld en mooie gesprekken gevoerd. Op verschillende manieren is zo’n bezoek een interessante en vaak hartverwarmende ervaring voor zowel leerling, docent en bewoner.


PNC Live


Tijdens PNC Live staan de leerlingen én docenten op het podium om muziek te maken, te dansen, toneel te spelen of om een andere kunstvorm te laten zien. Een gevarieerde avond met leerlingen uit alle jaarlagen. Altijd mooi, altijd gratis en altijd iets om trots op te zijn! Elk jaar staan we weer te kijken van het niveau! De sterren van vorig jaar hebben zich verder ontwikkeld, en nieuwe talenten laten zich zien. Het is een ontzettend leuk moment om leerlingen én collega’s eens op een andere manier te zien stralen. Daarnaast is iedereen natuurlijk welkom om te komen kijken!


PUC Masterclass


Elk jaar mogen een aantal leerlingen van het Pieter Nieuwland College een masterclass volgen bij de Vrije Universiteit (VU, bij Amsterdam Zuid). Er zijn 10 masterclasses met elk een heel ander onderwerp. Op school ben je gewend aan aparte vakken, maar op de universiteit ga je die vakken juist met elkaar verbinden. Zo combineer je in ‘Leven in een virtuele wereld’ juridische kennis met communicatiewetenschap en antropologie, en bij ‘Crime in the City’ onderzoek je hoe ervoor gezorgd kan worden dat de overheid over voldoende middelen beschikt om preventief in te grijpen en een veilige omgeving te creëren. Daarnaast zijn er nog vele andere wiskundige, economische, filosofische en inspirerende onderwerpen te kiezen.


Bètapartners-masterclasses


Bètapartners biedt twee keer per jaar verschillende masterclasses aan voor leerlingen die zich willen verdiepen in een onderzoeksonderwerp en kennis willen maken met de universiteit. Elke masterclass bestaat doorgaans uit een inleidende presentatie, een verdiepende opdracht, een practicum en een afsluitende presentatie.
Leerlingen die de masterclasses hebben gevolgd zijn altijd zeer enthousiast. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat als bewijs van hun deelname. Bekijk voor het actuele aanbod op https://www.betapartners.nl/masterclasses/.


Rondje kunst om de school


Voetgangers vertragen hun stappen en fietsers stappen af om een kijkje te nemen bij misschien wel de grootste, gratis en openbaar toegankelijke kunsttentoonstelling van Amsterdam! Onze school barst van het talent, en dat laten we graag én met trots zien aan iedereen. Achter elk raam van onze school is een kunstwerk te zien dat gemaakt is door een leerling van het Pieter Nieuwland College. Sommige werken zijn zelfs te koop als postkaart of koffiebeker in onze webshop.  Komt dat zien, de hele zomer lang!


Gymmen op het PNC!


De LO-lessen nemen een belangrijke plaats in op onze school. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen te maken met vaardigheden als leiderschap en samenwerken: van het ontwikkelen van een spel tot het lesgeven aan je klasgenoten, van het begeleiden van de sportdag naar het organiseren van een toernooi. De LO- lessen versterken de groepsprocessen en de saamhorigheid. Dat komt de veiligheid binnen onze les, in de klas en daarmee de hele school ten goede. Leerlingen krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en durven anderen dit vertrouwen ook te geven. Tenslotte geven we ook nog reanimatiecursussen in de LO-lessen.


Topscore


Topscore is een project dat in Amsterdam is opgezet om kinderen in de middelbare schoolleeftijd kennis te laten maken met (nieuwe) sporten. Tevens wordt er met dit project een brug geslagen tussen de school en de sportvereniging. Al vanaf het eerste jaar is het Pieter Nieuwland College een school met een groot aantal deelnemers en hebben wij op de finals grote successen geboekt. De echte successen worden echter geboekt op school zelf. Het feit dat wij als school drie dagen per week onze leerlingen een grote variatie aan sporten kunnen aanbieden is van grote waarde. Topscore is er voor iedereen: je hoeft geen topsporter te zijn om mee te doen aan Topscore! Voor meer informatie kan je terecht bij je docent Lichamelijke Opvoeding.


Themaweek STRAAT


De jaarlijks terugkerende cultuurweek onderbouw is een projectweek voor klas 1, 2 en 3, waarin de leerlingen actief aan de slag gaan met workshops, excursies en opdrachten rondom een thema. Ontdekken, creatief denken en uitvoeren staan hierbij centraal. De leerlingen worden bij deze projectweek uitgedaagd om hun ervaringen en ideeën te verbinden aan het interessant thema, dat vanuit verschillende kanten wordt benaderd. De themaweek is onderdeel van het cultuuronderwijs op school, waarbij leerlingen de waarde en mogelijkheden van kunst, media en creativiteit ervaren, zowel binnen als buiten de lessen. In de bovenbouw krijgt het cultuuronderwijs onder andere vorm in het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming).


Carrière Dag

De Carrière Dag is een superleuke dag voor 4 havo/vwo- en 5 vwo-leerlingen om je te oriënteren op bèta-technische beroepen. Het wordt georganiseerd door Bèta-partners (VU/UVA), in samenwerking met bedrijven en Hogescholen.  Je komt op deze dag mogelijkheden tegen waaraan je eerst misschien niet gedacht hebt, er wordt informatie gedeeld over opleidingen. Er zijn ‘Meet and Greets’ met mensen uit het echte bedrijfsleven. Ook ga je lekker zelf aan de slag met leuke workshops (bv.: programmeren, modelleren), die je zelf mag uitkiezen. Dat maakt het leuk en interessant! Kijk maar eens naar het filmpje van de Carrière Dag van 7 maart 2024 via:

https://www.youtube.com/watch?v=nyzuV9nlUN0 
 
Je kan je opgeven tot 8 januari door de QR-code of via de
onderstaande link:
https://forms.office.com/e/jETRy8RAdJ?origin=lprLink

(Eindexamenleerlingen mogen mee als het maximum van 30 leerlingen nog niet bereikt is)