Pieter Nieuwland Theater

Toneelspelen op school

Het Pieter Nieuwland College kent een jarenlange traditie van theaterproducties, waarbij leerlingen uit alle jaarlagen en docenten van allerlei vakken hun creativiteit kunnen ontdekken en ontwikkelen. Na haar pensioen gaf Charlotte Bruinsma het productiestokje door aan Olaf Hammelburg. In 2018 werd een letterlijke klassieker vertoond: Orpheus. Het jaar daarop speelden we onder de bezielende leiding van regisseur Rémy van Tilburg een bewerking van Sjakie en de chocoladefabriek. In maart 2020 presenteerde onze toneelclub een andere klassieker van Roald Dahl: De Heksen. In 2023 speelt onze theatergroep het stuk “Henk wordt 40”. De voorstellingen zijn 7, 8, 9 maart 2023. 

Heksen – een review

De toeschouwer komt ogen en oren te kort.

Er wordt met speels gemak en vol actie geacteerd, met veel beweging en afwisseling in decor, rol en posities. Krachtig zijn de diverse gedaanteverwisselingen die zichtbaar en onzichtbaar plaats vinden: spelers wisselen tussen de gedaante van heks, mens of muis. Het is de regisseur samen met de spelers, leerlingen en docenten van de school, gelukt om op een bijna heel natuurlijke wijze het script te vertalen naar een dynamisch en van kwinkslagen voorzien spektakel. De toeschouwer komt soms ogen en oren te kort.

Een bijzonder compliment verdient de wijze waarop het gelukt is om de muizen in het stuk weer te geven: van levensecht tot handzaam, door poppenspelers, als speelgoed of door leerlingen gespeeld. De gedaanteverwisselingen van de heksen zijn hilarisch en soms verrassend. Licht, geluid, zang en kostuums dragen bij aan een onderhoudende voorstelling waar op school nog lang over na gepraat zal worden. Of zoals een oma van één van de spelers zei: “Sjakie en de Chocoladefabriek was al een topprestatie, de voorstelling van de Heksen doet daar nog een schepje bovenop.”