Maatschappijleer & MAW

Maatschappijleer

Bij maatschappijleer doe je veel basiskennis op over de maatschappij. Je leert over de verschillende groepen mensen in onze samenleving en over onze verschillende culturen. Ook leer je over afspraken die we met elkaar maken. Hoe worden bijvoorbeeld wetten en regels gemaakt over de maximumsnelheid op wegen en over de verplichte lessen op scholen? Het werk van ministers, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer speelt hierin een belangrijke rol. En wat gebeurt er eigenlijk als mensen zich niet aan wetten en regels houden? Dat is het werk van rechters.

De grote thema’s bij maatschappijleer zijn: rechtsstaat, parlementaire democratie, pluriforme samenleving en verzorgingsstaat. Bij dit vak zijn we regelmatig interactief bezig. Zo ga jij doen alsof jij zelf een politicus bent van een politieke partij en ga je tijdens verkiezingen proberen stemmen te veroveren. Ook ga je debatteren met medeleerlingen om hen te overtuigen van jouw ideeën en plannen. Nadat je dit vak hebt gevolgd, weet je veel beter hoe de maatschappij functioneert en welke rol jij hier zelf in kunt spelen.

Maatschappijwetenschappen

Bij maatschappijwetenschappen leer je op een wetenschappelijke manier naar de maatschappij te kijken. Hoe kan het dat sommige mensen in de criminaliteit terecht komen en anderen niet? Heeft dat te maken met hun opvoeding of komt het door de vrienden die ze hebben? Wetenschappers zoeken dat uit. Bij dit vak leer je ook hoe wetenschappers onderzoek doen, bijvoorbeeld naar armoede onder mensen. En je leert bijvoorbeeld welke invloed Instagram en andere sociale media kunnen hebben op de manier waarop we naar de wereld kijken. Bij dit vak ga je ook zélf als wetenschapper aan de slag. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goed onderzoek kunt opzetten naar een maatschappelijk probleem. De ene keer kun je beter interviews houden en de andere keer kun je beter digitale of papieren vragenlijsten maken. Wat zijn de voordelen van beide opties? Het vak maatschappijwetenschappen kun je kiezen in havo 4 en havo 5 en in de toekomst misschien ook wel op het vwo.