Levensbeschouwelijke vorming

Levensbeschouwelijke vorming

Levensbeschouwelijke vorming wordt lang niet op alle scholen gegeven, maar bij óns wel. Wij vinden het belangrijk dat jij op weg naar volwassenheid goed nadenkt over wat je echt belangrijk vindt. Wat doe je daarmee in het leven? En hoe zit dat met mensen die anders denken dan jij?

Bij levensbeschouwelijke vorming leer je goed te luisteren naar leeftijdsgenoten die anders denken dan jijzelf. Zo leer je bij dit vak van elkaar. Daarnaast gebruiken we verschillende methodes die je helpen om meer kennis te krijgen over hoe mensen leven en waarom mensen bepaalde keuzes maken.

In leerjaar 1 gaan we aan de slag met thema’s als Thuis (over je thuis voelen, gebruiken in huis, leefregels, gastvrijheid, vluchtelingen en wereldburgers), Helpen (over een handje helpen, zelfstandigheid, afhankelijkheid, motieven om te helpen, soorten hulp, goede doelen, zorg en hulp van boven) en Nieuw begin (over geboorte, rituelen, schepping en nieuwe kansen).

In leerjaar 2 ben je bezig met thema’s als Anders (over uniek zijn, normaal, vrouwen en mannen, aanpassen of opvallen, bijzondere mensen en samenleven), Groeien (pubertijd, volwassen worden, geestelijk groeien) en Grote verhalen (over de grote verhalen uit het Jodendom, christendom, de islam, het hindoeïsme en boeddhisme).

In leerjaar 4 komen onderwerpen aan bod als Het lichaam (over lichaamstaal, schoonheidsidealen en de verhouding tussen lichaam, geest en ziel). Ook behandelen we tijdens dit leerjaar de verschillende wereldgodsdiensten.

Leerjaar 5 is het laatste jaar van dit vak. Je denkt dan na over thema’s als Waarheid (over waarheidsclaims, wetenschap en geloof, waarheid in de media) en Ethiek (over theorieën en dilemma’s aangaande goed en fout). Je sluit het vak af met een lessenserie over Identiteit en idealen, waarbij elke leerling een inspirerende speech schrijft en deze voordraagt aan klasgenoten.

Veel nadenken, reflecteren op jezelf en luisteren naar anderen, dát is levensbeschouwelijke vorming.

Mocht je het leuk vinden, neem dan vast een kijkje in de methode die we geregeld gebruiken bij de lessen.