Geschiedenis

Geschiedenis

Het vak geschiedenis wordt op het PNC aangeboden in alle leerjaren. In de eerste drie leerjaren krijg je als leerling twee uur geschiedenis per week. Vanaf het vierde leerjaar zijn dit wekelijks drie lesuren. Vanaf dit jaar kun je ook kiezen voor een profiel en of je het vak geschiedenis als eindexamenvak kiest.

De geschiedenis is in het geschiedenisonderwijs opgedeeld in tien verschillende tijdvakken. In het eerste leerjaar behandel je de eerste vier tijdvakken. Je maakt door de jaren heen een bevlogen reis door de tijd. Het verleden wordt steeds vanuit andere perspectieven bekeken en hieraan besteden wij ook aandacht tijdens de lessen. De lesstof sluit altijd aan op de actualiteit. Denk dus bijvoorbeeld aan onderwerpen als Black Lives Matter en de emancipatie van vrouwen.

We maken gebruik van activerende en diverse lesvormen, waardoor je niet alleen maar uit je lesboek werkt of luistert naar de geschiedenisverhalen van je docent. Je gaat actief aan de slag met de verschillende onderwerpen en doet onderzoek. Het bestuderen en gebruiken van bronnen – foto’s, schilderijen of verhalen – is namelijk ook een belangrijk onderdeel van de geschiedenis.