PNC-leerlingen genomineerd bij het Columnfestival

PNC-leerlingen genomineerd bij het Columnfestival

Dit jaar was alweer de 15e editie van het Columnfestival, georganiseerd door stichting Nowhere in samenwerking met Het Parool. Zoals inmiddels traditie is, deden onze leerlingen uit vwo 5 mee. Hoe dat ze vergaan is, leest u hieronder.
Leerlingen denken, tot onze grote droefenis, vaak ten onrechte dat Nederlands weinig van doen heeft met het nuttige dan wel het aangename, maar in vwo 5 komt daar steevast verandering in als het Columnfestival van Nowhere weer aanstaande is. Aha, zo denken zij! Ik kan eeuwige roem verwerven door al het geestigs wat ik meemaak, door de tragiek die mij overkomt op een gevatte manier neer te pennen! Rijkdom ligt mij in het verschiet, ik kan de nieuwe A.L. Snijders of Carmiggelt worden! En al doende leert men, schrijven – nee, Nederlands in ’t algeheel is eigenlijk zo’n leuk vak!

Zo ging het ook dit jaar weer, met als hoofdprijs een plaatsing in Het Parool. Wat een vooruitzicht! Als bezetenen hebben onze ijverige leerlingen hun wel en wee weer met het papier en ons gedeeld. Niet zonder resultaat: als genomineerde voor de Columnkrant was het PNC goed vertegenwoordigd. Dat was zeker niet zonder reden, want wat kunnen ze schrijven, wat maken ze veel mee en wat zijn ze creatief.

Hoewel Luuk van Laar met zijn aardbeiensiroop zelfs hoog op de Parool Shortlist heeft mogen bungelen, is de prijs toch aan hem voorbijgegaan – ten onrechte uiteraard, maar ach, want wat hebben we genoten van het proces en wat vonden ze het heerlijk om te mogen proeven aan de geneugten van het schrijversvak. Bovendien staan al onze genomineerde leerlingen in de jaarlijks terugkerende columnkrant van Het Parool. Nieuwsgierig geworden naar het reilen en zeilen van onze lieve kinderen? Terecht. Het is vaak ontroerend en bij vlagen hilarisch om via het papier deelgenoot te worden van hun alledaagse beslommeringen.

Door Marije van Doornik, docente Nederlands