Poëziemiddag op het PNC

‘Poëzie inspireert, prikkelt, motiveert en heelt’ (N. Nia)

 

Op maandagmiddag verraste de Iraans-Nederlandse dichter Nafiss Nia de leerlingen van Artlab 2 (en enkele leerlingen uit H2b die spontaan meededen) met een poëziemiddag.

De middag vond plaats in de mediatheek. Eerst werd er een interactieve poëzieworkshop gegeven waarbij de leerlingen actief aan de slag gingen. Onderwerpen als ‘de betekenis van je eigen naam’, ‘de coronatijd’ en andere onderwerpen die Nafiss aan het hart gaan, werden in een poëtische vorm gegoten. De leerlingen droegen poëzie voor, analyseerden teksten en schreven zelf ook een gedicht.

Na deze bijzondere middag kunnen we gerust stellen dat wij meerdere dichterstalenten onder ons hebben. Julia, Lucie, Ariëlle, Noor, Nikolina, Tyrell en Sjors doorstonden de middag glorieus. Ze deden Nafiss en de betrokken docenten verbazen met hun dicht- én voordrachtkunst.

Over Nafiss Nia:

http://nafissnia.blogspot.com/

 

Tyrell:
“Voordat ik aan deze workshop begon dacht ik altijd bij mijzelf dat het niks voor mij zou zijn. Maar toen ik eraan begon, heb ik mijzelf toch nog meer als een persoon leren kennen, want het bleek juist dat ik het eigenlijk heel erg leuk vond. Ik dacht vroeger ook dat het moeilijker was dan het eigenlijk is. Ik vind het echt een aanrader. Probeer het gewoon, zou ik zeggen, want misschien vind je het wel net zo leuk als ik.”

Een greep uit de door de leerlingen geschreven gedichten:

ONGEMAK

 

Het is vroeg in de ochtend

mijn lichaam voelt moe aan

ik hoor mijn voeten de trap op gaan

ik sleep mezelf naar buiten

daar staan een stel bouwvakkers te fluiten

ik loop snel naar mijn fiets

ik zucht

ik heb weer eens pech

mijn mooie, dure fiets is weg

 

Lucie

ERGERNISSEN

 

Ik erger mij aan mijn oude fiets

Hij wil niet meer met mij werken

 

Ik erger mij aan mijn oude fiets

De stress van het te laat komen

 

Ik erger mij aan mijn nieuwe fiets

Hij wil niet met mij werken

 

Ik erger mij aan mijn nieuwe fiets

Mijn oude heeft mij alleen gelaten

 

Ariëlle

THUIS

 

Thuis is een plek, waar jij je veilig voelt…

Thuis is een plek, waar jij jezelf kan laten gaan en uiten.

Thuis is met jouw geliefden die jou nooit anders zullen zien dan wie jij echt bent.

En jou niet oordelen op de manier waarop jij je gedraagt.

Thuis is waar jij vrij bent.

 

Tyrell

VOORUIT

 

De fiets zit op slot, maar we blijven doortrappen.

We blijven hetzelfde rondje rijden zonder de eindbestemming te weten maar wel

opgesloten te zitten. Hoe graag we buiten willen zijn hebben we met onze eigen

sleutel de ketting vastgezet.

 

Noor