Schrijver op bezoek

Schrijver op bezoek

Het is inmiddels een traditie te noemen: sinds 2019 lezen onze leerlingen in klas 3 het geweldig spannende boek Roza, geschreven door Olivier Willemsen. Kort gezegd gaat het verhaal over een van grootste mysteries van de wereld, namelijk de precieze toedracht van de dood van een groep studenten die in 1959 een tocht maakt door de beruchte Djatlovpas in Rusland. Willemsen geeft meerdere personages het woord in zijn kunstige boek, maar hun verhalen sluiten niet bepaald op elkaar aan. Het is dus aan de oplettende lezer om te bedenken wie het nou bij het juiste eind heeft, en wat hun geheim is.

Omdat dit boek voor velen de eerste stap is richting volwassenenliteratuur, is het enorm leerzaam om het gezamenlijk te lezen en om achteraf met de schrijver zelf over te praten. Olivier neemt voor elke klas de tijd om vragen te beantwoorden en meer te vertellen over het boek en het schrijverschap.

Aan vragen namelijk geen gebrek: hoe het nou precies is gegaan met die verongelukte groep studenten, hoe lang het duurt om zo’n boek te schrijven, waar je inspiratie vandaan haalt, waarom bepaalde stukken uit de verhaallijn zijn weggelaten, en toch ook wat het nou oplevert, zo’n boek. Olivier was geen vraag te gek, gelukkig!