Straatfotografie met havo 4

Vorige week traden de leerlingen uit havo 4 voor het vak CKV in de voetsporen van stadsfotograaf Ed van der Elsken tijdens een workshop straatfotografie in fotomuseum Foam.

Eerst kregen ze een rondleiding langs de veelkleurige foto’s van de Vlaams-Marokkaanse fotograaf Mous Lamrabat (die overigens bepaald geen straatfoto’s maakt, maar de leerlingen wél inspireerde).

Vervolgens leerden ze meer over de rauwe en eerlijke kunst van de straatfotografie. “Eh, kan je zomaar een foto maken van iemand?”, vroeg iemand voorzichtig. “We krijgen sówieso ruzie!”, riep een ander. Na een korte opsomming van do’s en dont’s (kijk goed, vermijd oogcontact, wees snel) en een filmpje van de buitengewoon brutale New Yorkse straatfotograaf Bruce Gilden (“oh, je moet gewoon een beetje schijt hebben!”), trokken de leerlingen in duo’s de stad in om daar álles te fotograferen wat hun aandacht trok: mensen, gebouwen, dieren, gekke details. En warempel, iedereen kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Volgend jaar weer! 

Hiernaast zie je enkele (onbewerkte) foto’s die door onze leerlingen zijn gemaakt!