Praat geld met me: gastlessen Moneyways

Moneyways gastlessen in de bovenbouw

Voor welke gelddilemma’s kom je te staan als (jong)volwassene? In drie lessen met dilemma’s en praktische opdrachten worden al onze bovenbouwleerlingen geprikkeld om na te denken over bewuste keuzes in situaties die over jouw geld gaan. 

De gastles in V4a begint meteen goed met de volgende situatie: een jong stel is samen uit eten gegaan, en de jongen heeft betaald. Hij kon het zich eigenlijk maar de helft veroorloven; moet hij een tikkie sturen of niet?

Dit is meer dan genoeg food for thought. De discussie gaat over de vraag of het niet achterhaald is, dat één iemand voor de date betaalt. Vervolgens wordt een grotere vraag gesteld in de klas: moeten de kosten verdeeld worden op basis van ieders inkomen? En zou dat dan ook moeten gelden voor belastingen? En dan die andere ongemakkelijke kwestie: wanneer stuur je eigenlijk een Tikkie en kost je dat moeite of niet?

In de volgende lessen gaan ze hun (toekomstige) begroting opstellen om meer inzicht te krijgen in de kostenposten die je staan te wachten als je 18 bent. Zo te zien is deze groep in elk geval goed op weg om verantwoord met geld om te gaan!

Deze handige kaart diende als naambordje en antwoordblad.